Onze mooie parel
Copyright © Alle rechten voorbehouden. Ontwikkeld door Ingmar.
Start.Over mij.Dagboek.Gastenboek.Foto's.Dossier.naar Papa.
Ziektebeeld Leukemie (bron: VOKK).

Inleiding
In Nederland wordt jaarlijks bij 100-120 kinderen een vorm van leukemie geconstateerd. Bij leukemie is er sprake van een ongebreidelde groei van onrijpe witte bloedlichaampjes. De woekering van leukemiecellen in het beenmerg verdringt de goede bloedaanmaak.
Er is een acute en een chronische vorm. Bij kinderen komen vooral acute vormen voor. De meest voorkomende vorm (80%) is acute lymfatische leukemie (ALL). Acute niet-lymfatische leukemie (ANLL) is de tweede vorm op de kinderleeftijd. Chronische myeloïde leukemie komt zeer sporadisch bij kinderen voor. ALL komt voor bij kinderen van alle leeftijden, maar er ligt een relatieve piek op de kleuterleeftijd. ALL komt iets vaker voor bij jongens dan bij meisjes

Klachten
Door onvoldoende aanmaak van alle normale bloedcellen ontstaat een tekort aan rode bloedlichaampjes, bloedplaatjes en gezonde witte bloedlichaampjes. De klachten die daardoor optreden zijn bleekheid en vermoeidheid, blauwe plekken, bloedneuzen, lang nabloeden, koorts en infecties. Andere klachten zijn o.a. botpijn, gezwollen klieren en opgezette lever en milt.

Behandeling
In Nederland wordt de behandeling van kinderen met leukemie gecoördineerd door de Stichting Kinderoncologie Nederland (SKION). De behandeling bestaat uit combinaties van medicijnen die de celdeling remmen (chemotherapie).
Kinderen met ALL worden ingedeeld in twee risico-groepen: non-high-risk en high risk. De non-high-risk groep krijgt eerst een inductiebehandeling waarbij het beenmerg wordt schoongemaakt, vervolgens een behandeling van het centraal zenuwstelsel om uitbreiding van de leukemie naar de hersenen te voorkomen (CZS-profylaxe) en tenslotte een onderhoudsbehandeling van 1,5 jaar die moet zorgen dat de leukemie niet terugkomt. Kinderen met een high-risk ALL krijgen voor de onderhoudsbehandeling nog een intensiveringsbehandeling. Sommige kinderen uit de high-risk-groep komen in aanmerking voor een allogene stamceltransplantatie. Daarbij worden de bloedaanmaak en het afweerssysteem van het kind vervangen doordat van een donor. Kinderen met ALL krijgen een andere combinatie van medicijnen toegediend. Een deel van hen komt in aanmerking voor een allogene stamceltransplantatie